Familieconflicten

De meeste conflicten ontstaan binnen de familiesfeer. Dit klinkt misschien niet aannemelijk maar het is juist logisch. Binnen een familie spelen er vaak lastige zaken. Denk bijvoorbeeld aan een nalatenschap die verdeeld moet worden en waarbij meerdere partijen met allemaal eigen gevoelens en belangen betrokken zijn. Bij familieproblemen lopen zakelijke en emotionele belangen door elkaar.

Familie mediation

In veel gevallen is familie mediation een geschikte vorm om familieconflicten op te lossen. Een van de belangrijkste kenmerken van mediation is partij autonomie. Dit betekent dat jullie zelf bepalen welke onderwerpen er worden besproken en welke oplossingen er worden gekozen. Wie beter dan jullie zelf weten welke oplossing voldoet aan jullie wens en behoefte. Ik begeleid het proces en blijf daarbij altijd neutraal en onpartijdig.

Wat als er meerdere partijen betrokken zijn

Bij een familieconflict kunnen meer dan 2 partijen betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nalatenschap waarbij meerdere broers en zussen erfgenaam zijn. Bij mediation kunnen alle partijen deelnemen aan de mediation. De enige voorwaarde is dat iedereen het eens is met de aanwezigheid van een ander. Doordat iedereen die belang heeft bij een oplossing mee kan doen, is de gekozen oplossing er 1 waar iedereen mee verder kan.

Het is geen therapie

Bij familietherapie wordt er veel dieper in gegaan op de emotionele kant van wat er speelt.
Er wordt dan gekeken naar onderliggende relaties en hoe die zijn ontstaan.

Familie mediation is gericht op een snelle, efficiënte oplossing van een specifiek en afgebakend conflict. Dat de relaties tussen familieleden meestal verbeterd zijn na een mediationtraject is een fijne bijkomstigheid.

Veelzijdige toepassing

Niet alleen voor echtscheiding is familie mediation een goede manier van conflictoplossing.
De volgende voorbeelden zijn ook prima geschikt voor mediation:

• Een conflict binnen een familiebedrijf
• Een langslepende familieruzie
• Onenigheid over de verdeling van een nalatenschap
• Een ruzie over een schenking van een familielid
• Verdeling van de zorg voor een familielid

Er is eigenlijk geen onderwerp in de familiesfeer denkbaar waarbij mediation niet kan worden ingezet.